Розділ V «Перше зібрання»
Обід минув спокійно, на скільки це було можливо в такий час. На щастя, по обіді уроків не було, тому семикурсники отримали змогу хоч трохи відпочити після такого складного і похмурого ранку. Навіть сонце, змилостивишсь, виглянуло через густу масу хмар, чим дуже порадувало всіх мешканців замку.
Зайшовши у порожню спальню, Невіл вийняв фальшивий ґалеон. Пересвідчившись у тому, що навколо немає ні душі, він тихенько зашепотів:
- Фіел! Джіні Візлі: «скажи всім дівчатам із попереднього складу ДА, які тепер тут і яким можна довіряти, щоб прийшли у кімнату на вимогу, якщо вони згодяться на порушення правил. Для входу ґалеон на даний не обов’язковий, тому вести їх не потрібно. І будь обережною!» Фіел!
Монета засвітилася і набула звичного для Невіла вигляду. Радіючи своїй винахідливості, він попрямував у вітальню.
Наступну годину Невіл відшукував колишніх учасників із чоловічої частини ДА, пропонуючи їм зібратися сьогодні у кімнаті на вимогу. На жаль, таких виявилося занадто мало. Ерні Макмілан, Ентоні Ґольдштейн і Террі Бут згодилися зразу, а ось Майкл Корнер відмовився:
- Вибачай, але я не маю бажання накласти головою чи наражати на небезпеку своїх родичів за примарні надії у заздалегідь програній війні. Я не розповім про вас нікому і не буду зупиняти інших від вступу в ДА. Але сам я вступати не стану.
Невіл попрощався з ним і не став засуджувати. Зате в його думки прокрався сумнів.
«Що ж я роблю? Я ж наражаю всіх їх на величезну небезпеку! І не лише їх, але і їхніх родичів! – але тут він згадав про Золоте Тріо Гоґвортсу, - Адже вони теж борються з Ним. Знаючи, що надії майже нема, вони не здаються. Тож і мені не варто…»
Бібліотека сьогодні була на диво безлюдяна. Невіл побачив лише мадам Пінс, постійно роздратовану завідуючу бібліотекою, і, на превеликий подив, свого нового однокурсника, який зацікавлено вивчав якийсь старовинний фоліант. Той, почувши, що хтось ввійшов, підняв голову, усміхнувся і промовив:
- Тут досить багато цікавих книг. Набагато більше, ніж навіть у міністерській бібліотеці. Ти цікавишся, до прикладу, магічними артефактами? Тут навіть є книга про те, як створювати найпростіші і найпоширеніші з них.
- Звичайно, багато. Коли створили Гоґвортс, міністерством ще й не пахло, - з гордістю відповів Невіл, - Так, я читав кілька книг про артефакти, але про їхнє створення – ні.
- Ну тоді тебе це має зацікавити, - в котрий раз дивуючись, Невіл підійшов, - Ось, дивись!
Розділ був присвячений створення найпростішого оборонного артефакта – захисної мантії. Судячи з тексту, створити її міг би навіть учень п’ятого-шостого курсу. Але вона давала досить невисокий захист: найбільшим, від чого вона могла захистити, було закляття «імпедімента». Коли Невіл поділився своїми думками з цього приводу із Ніколасом, той знову всміхнувся.
- Звичайно, що захист дуже слабкий. Це ж найпростіший артефакт! А створити його може не лише старший учень, а навіть третьокурсник, якщо володіє достатнім рівнем знань і вправності. Ти ж маєш знати, що вік є далеко не вирішальним критерієм для визначення сили магії.
- А навіщо ти мені про це розповідаєш? – здивувався Невіл, - І звідки твій дядько знає про мене?
- На останнє питання я краще не стану давати відповіді, - задумливо відповів Ніколас, нітрохи не образившись через недовіру з боку хлопця, - Повір, так буде краще. А щодо першого…
Ніколас сторожко озирнувся, вийняв паличку і прошепотів якесь закляття. Вдовольнившись, напевно, результатом, він продовжив:
- …мені здалося, що ця інформація згодиться тобі для занять Дамблдорової Армії, які ти вже розробив…
- Як?!..- Невіл був ошелешений такою відповіддю. Потім він тихо й люто зашепотів , - Звідки ти знаєш про ДА?
- Не бійся, я нікому нічого не розповів і не збираюся розповідати, - примирливо відповів Ніколас, - А тобі варто краще перевіряти, чи нема нікого навколо, коли передаєш повідомлення. Хоча б гоменум ревеліо використовуй! Але мова не про це. Так, я знаю про ваші майбутні збори, хоч і не знаю, коли вони відбудуться. Повір, я з усієї душі бажаю нарешті почути про те, що того червоноокого, змієподібного і божевільного маніяка нарешті відправили прямісінько в пекло. Я буду допомагати всім, хто виступить проти нього. Тому я хочу вступити до ДА і чекаю твого рішення. То як?
- Звідки мені знати, що ти не брешеш? – засумнівався Невіл, - Тепер безліч його шпигунів, і багато з них дуже красномовні.
Замість відповіді Ніколас витяг з кишені мантії закриту колбу з прозорою рідиною. Потім ви чаклував склянку води, відкрив колбу і капнув кілька разів у склянку рідини. Далі різким рухом спорожнив склянку і промовив:
- Я, Ніколас Принц, не розповідав і не буду розповідати про ДА і з усього серця бажаю вступити в її ряди, щоб боротися проти Темного Лорда. Я не брешу, бо прийняв сироватку правди. Можеш прийняти й ти, щоб пересвідчитися в цьому: вичаклуй склянку води і добав до неї каплю сироватки.
- Маю кращий спосіб, - дуже здивовано і вже майже без ноток сумніву сказав Невіл, - Фініте ліквід!
Над зіллям піднялася білосніжна пара. Вона деякий час вирувала, а потім безслідно зникла. Вдовольнившись результатом, Невіл перевів погляд на Ніколаса і мовив:
- Я вірю тобі. Сьогодні ти станеш членом Дамблдорової Армії, коли ми створимо новий список учасників. Зібрання сьогодні о восьмій вечора.
- Я обов’язково прийду. Але, якщо ти не проти, я б хотів після цього подивитись, що ви хочете вивчати і як працювати. Можливо, мої знання і вміння вам стануть у пригоді.
І він залишив Невіла у вже звичній манері: з безліччю питань без жодної відповіді.
Шеймус Фінніган згодився зразу і без зайвих слів. Судячи з його поведінки, Невіл зрозумів, що той ще обов’язково помститься за свого кращого друга. І об’єктам помсти буде дуже не солодко.
За двадцять хвилин до восьмої Невіл уже був у кімнаті на вимогу. Заборонивши впускати туди всіх, крім Ніколаса та людей, чиї імена були записані у списку членів ДА ще майже 2 роки назад, він став чекати, разом з тим підправляючи розклад занять.
Першими прийшли Джіні і Луна. Обидві просто сяяли з гордості за свою організацію.
- Я повідомила про збір всіх дівчат-учасників, які сьогодні ще в Гоґвортсі, - усміхнувшись, мовила Джіні, - Як ти й просив. За винятком зрадниці, звісно.
- Гарна робота, Джіні. Тепер треба лише чекати,- відповів Невіл. Дівчина лише всміхнулася.
Чекати довго не довелося: буквально через хвилину прийшли Парваті та Падма Патіл разом з Лавандою Браун. Потім, з інтервалом по кілька хвилин, прийшли Ерні Макмілан, Анна Ебот, Сьюзен Боунз, Террі Бут, Ентоні Ґольдштейн і Шеймус Фінніган. Кожен радісно вітався. На їх лицях була певна доля здивування, але всі виглядали рішуче налаштованими. Коли до восьмої залишилося 3 хвилини, Джіні оглянула всіх:
- Здається, більше ніхто не прийде… - але не встигла вона це сказати, як двері знову відчинилися і в кімнату зайшов Ніколас.
- Вибачайте, що пізно, на коридорі худоба паслася. Алекточка й Амікусик, якщо не помиляюся.
Всі, крім Невіла,вигляділи дуже здивовано і запитально глянули на організатора зустрічі.
- Дозвольте вам представити Ніколаса Принца, нового члена ДА. Прошу прийняти й поважати.
Між учасниками пройшов легенький шумок, який майже зразу притих: учні піднялися й почали вітати Ніколаса зі вступом у їхні лави, на що той лише всміхнувся.
Невіл легенько кашлянув і всі зразу притихли. Він переживав, адже ніколи не був гарним оратором і не любив говорити перед великою публікою. Але цей випадок був особливий: від нього залежало те, чи залишаться ті, що зібралися тут, вірними ДА, чи ні. Тому, зібравшись із думками, він розпочав:
- Вітаю вас – всіх, хто наважився прийти, не дивлячись на заборону. Востаннє ми збиралися тут майже півтора року назад. Тоді нас зрадили, і через це ми втратили надію навчитися захисту. Винуватець гідно покараний і назавжди виключений із ДА. Але з того часу зібрань більше не проводилося. Я особисто просив Гаррі, щоб він поновив їх. Але він сказав, що коли Амбридж залишить Гоґвортс, нам не потрібні будуть ці уроки. Але він помилявся.
- Чому ти вважаєш, що він помилявся? – раптом розлютилася Лаванда, - Снейп…
- Досить, Лаванда, - зупинила її Джіні, - Невіл має на увазі цей рік.
- Так, - підтвердив Невіл. Потім оглянув всіх присутніх і продовжив: - Як всі ви знаєте, цього літа Відомо-Хто захопив владу. Сам він у крісло міністра не сів, а посадив у нього свою маріонетку. Тепер він прагне повного панування над всіма чарівниками Великобританії і вже йде по цьому шляху. І він не зупиниться ні перед чим. Але ми не можемо цього дозволити. Навіть якщо ми його не спинимо, нам потрібно буде знати, як себе захистити від нього і його соратників. Тому сьогодні я оголошую про відновлення ДА. А вам я даю вибір: вступати у його лави чи ні. Тож обирайте. Я даю вам час до завтра. Хто вирішить вступити, приходьте завтра у цей же час.
Закінчивши промову, Невіл полегшено зітхнув. Слухачі ж тим часом почали обговорення. Хлопець не прислухався, а лише втомлено всміхнувся до Луни і Джіні. Дівчата всміхнулися у відповідь і разом підняли вгору великі пальці. Тим часом гамір стих і наперед вийшов Шеймус:
- Ми прийняли майже одноголосне рішення, - тут він з неприязню подивився на Лаванду, - Ми знову, як і тоді, вступаємо в ДА. Багато хто з нас втратив найближчих і найрідніших людей через того червоноокого маніяка. Тому ми всіма силами будемо намагатись зробити так, щоб ця гадина нарешті подохла.
- За всіх не розписуйся, Фінніган, - знову розлютилася Браун, - У мене кілька питань до Лонґботома.
- Я слухаю, Лаванда, - спокійно мовив Невіл.
- Чому саме ти зібрав нас? Де Поттер, Ґрейнджер і Рон? Відколи ти став керівником ДА? І яке право ти мав долучати до групи нових людей? – вона недовірливо зиркнула на Ніколаса, який ніяк на це не відреагував. Він стояв позаду всіх і зацікавлено вивчав якусь книгу.
- Чому я? А тому, що ніхто більше не наважився! – цього разу розлютився вже Невіл, - Поки ти тряслася від страху під ліжком, ми з Джіні і Луною пішли на те, що в такий час рівноцінне загибелі – розпочали рух опору! Щодо Гаррі, Герміони й Рона – це питай їх. Я секретарем у них не працюю. Керівником ДА я не являюся, ми виберемо керівника потім. А Ніколаса я запросив тому, що його знання нам дуже згодяться під час протистоянню масколицим. Ще питання? – з викликом мовив він.
Лаванда запнулася. Всі інші дивилися на Невіла, хто із захватом, хто з недовір’ям. Але ніхто більше не заперечував.
- Пропоную зразу обрати керівника і створити новий список учасників, - веселим голосом сказала Джіні, - Підніміть руки,хто за те, щоб Невіл був керівником?
Хлопець не встиг заперечити, як у гору почали підніматися руки. Із дванадцяти учасників (крім нього) за проголосували всі, крім Лаванди. Потім і вона, важко зітхнувши, знехотя підняла руку.
- Одноголосне «за»! – підсумувала Джіні, - від сьогодні Невіл являється керівником ДА. А тепер…
Вона взяла старий пергамент з іменами учасників і промовила:
- Всі, хто знаходяться тепер у цій кімнаті, можуть перебувати тут і надалі, - І з цими словами розірвала його на дві частини, які в ту ж мить охопило полум’я. За секунду від нього не лишилося нічого, крім попелу.
- Ось тепер можна створювати новий список. Всі, хто буде в нього занесений, не має права розголошувати про ДА жодній людині без дозволу Невіла. Лише він буде мати право на це. За порушення правила накладається прокляття, набагато гірше за попереднє. Попрошу всіх власноручно записати своє ім’я і призвіще у список, а з правого краю поставити підпис. Список зберігатиметься в мене.
Всі пішли записуватися. Коли вони завершили, Невіл знову заговорив:
- Я радий, що ви зрозуміли мене. Пам’ятайте, лише разом нам вдасться здолати зло. Нова зустріч відбудеться завтра о сьомій годині. На сьогодні все. Будьте обережні і намагайтеся не влипнути в халепу.
Всі почали прощатися і по одному виходити з кімнати. Хоч дев’ятої ще не було, але зайва обережність ніколи не завадить. Коли в кімнаті залишилися тільки він, Джіні, Луна і з якогось дива Ніколас, Невіл нарешті дозволив собі присісти у м’яке крісло біля каміна.
- Це був важкий день…
Ніхто більше не промовив і слова. Всі четверо задивились на догораючі дрова, кожен думаючи про своє. Ніхто й не помітив, як із одного полотна зник досить немолодий чоловік у мантії кольору нічного неба і з довжелезною сріблястою бородою та вусами. Лише Ніколас, який непорушно стояв біля Луни, трохи спохмурнів.
Отредактировано Ерагон (2011-03-26 11:22:56)