Автор: Jazja
Перекладач: Jazja
Бета: Jazja
Дисклеймер: Джоан Роулінг
Попередження: Смерть головного героя
Рейтинг: G
Пейринг: Фред Візлі/ Анджеліна Джонсон/ Джордж Візлі
Жанр: Ангст, Драма
Подяка: сайту Поттер-Фанфікшн за те, що оголосили конкурс "Різдвяний бал" і саме на нього й був написаний фанфік. Потім перекладений автором на українську.
Саммарі: Розповідь Фреда Візлі про те, як сильно він кохав Анджеліну. Про те, як вона і брат були сенсом його життя. Про те, як життя Фреда обірвалось і він був поставлений перед вибором - пробачити Анджеліну і брата, і відпустити їх, чи ні...
як один бал може з'єднати долі людей. На все життя. І після...
Завершений.
Гет, міді.
Фанфік "Відпустити її"
Сообщений 1 страница 10 из 10
Поделиться12011-02-12 11:34:26
Поделиться22011-02-12 11:35:59
Пролог
В моєму житті було багато дорогих мені людей – мама і тато, сестричка Джіні, брати, і навіть Гаррі Поттер, який, до речі, був мені теж кимсь схожим на брата – завдяки Рону. Ще я дуже любив навчання в Гогвортсі – навіть той останній рік, коли нас усіх діставала Амбридж. Я любив приїжджати на канікули до «Барлогу», любив розпаковувати подарунки. Я любив, коли на вулиці наступала осінь – вся природа тоді набувала кольору волосся моєї сімейки.
Я любив піротехніку – ту, яку купив, і ту, яку ми з Джорджем самі зробили. До речі, Джордж завжди був найближчою мені людиною на всій землі.
Мій брат-близнюк, неначе моя частинка.
Так, був Джордж.
А ще була Анджеліна.
Розділ 1
На щастя (або на нещастя) я ніколи не був особливо влюбливим. Та й Джордж також – ми подобались дівчатам, з деякими зустрічались, але завжди розходились друзями. Не було такого, щоб голова крутилась, а серце завмирало у грудях. Не було такого. Проте був шарм і вміння жартувати – завдяки цим двом якостям нам з Джорджем вдалось не нажити собі ворогів серед представниць прекрасної статі.
В нас склались досить непогані відносини з дівчатами з нашої квідичної команди – Кеті, Алісією й Анджеліною. Напевне, саме тому я вирішив зробити, як брат (він запросив Алісію), і запросив Анджеліну на Святковий Різдвяний бал в Гогвортсі, влаштований на честь Тричаклунського турніру.
От тут всі приколи й почались.
Я відчув себе щасливим, коли зрозумів, як це круто, коли сам заробляєш гроші. «Відьмацькі Витівки Візлів» тільки-тільки входили в оборот, але, принаймні, на гарні парадні мантії нам вистачило. А то, подивившись на Рона в мантії, яку йому купила мама, хотілось і плакати, і сміятися. Пригадую, тоді я вперше подумав про те, що ніколи не дозволю собі іти поряд з Анджеліною в схожому вигляді – вона дівчина гарна і поряд з нею треба бути таким самим. Чому я тоді подумав, що піду з нею ще кудись окрім Різдвяного балу? Не знаю. Мабуть, моя підсвідомість була розумніша за мене.
Джордж зустрівся з Алісією ще у вітальні, а я пішов з ними – Анджеліна сказала, щоб я чекав на неї у вестибулі.
Мене вразив тоді наш Гогвортс. Заучки й ботаніки, відмінники й ударники – ніхто з них не був таким, як раніше. Дівчата виглядали засліплююче красивими в своїх вечірніх сукнях і легких мантіях, прикриваючих плечі. Хлопці були незвично крутими, елегантними – Рон у своїй незрозумілій мантії не рахується. У всіх очі горять, чути сміх, збуджені розмови. Хто сказав, що сучасна молодь не так гарно дивиться на балах і для неї краще різні алкотусівки і дискотеки? Все це брехня! Замок тоді наче повернувся на кілька століть назад.
Я стояв біля парадного входу, не знаючи, що робити – Джордж з Алісією пішли в зал, нав’язуватись із розмовами до якоїсь іншої пари здавалось непристойним, Анджеліна запізнювалась. Он пройшли повз мене Віктор Крум і красуня Герміона - дівчина мило посміхнулась мені і помахала ручкою. Зараз буде перший танець чемпіонів. Хотілось би подивитись, але без Анджеліни я не піду. Я засунув руки в кишені і без особливого інтересу глянув на головні сходи.
Це в мене серце в грудях ніколи не завмирало? Це в мене голова ніколи не крутилась? Та я ледь не впав без почуттів від захвату, коли побачив ЇЇ. Анджеліну.
Дівчина спускалась по сходах. Вона була одягнена в офігенну сріблясту сукню, довге чорне волосся шовковистими локонами спадало на плечі. Темно-карі очі дивились на мене уважно, з інтересом, наче вперше побачили. В мене перехопило подих, коли я зрозумів, що маю підійти до неї. Ноги стали ватяними, я відчув, як щоки заливає рум’янець. О ні, як це тупо! Стою, червонію, як дівиця. Доки я розбирався в собі, Анджеліна сама підійшла до мене.
- Привіт!
Я дурнувато посміхнувся.
- Привіт! Ти дуже… - я замовк, підбираючи відповідне слово.
- Яка?
- … гарна!.. – сказав я і відчув себе повним придурком. Гарна?! Та вона прекрасна, неймовірна, найсимпатичніша з усіх гогвортських дівчат!
- Дякую. – посміхнулась Анджеліна. – Пішли?
Я кивнув. Як тільки ми зайшли в зал, почався перший танець. Під час нього я взяв себе в руки і навіть став сміливішим. Тому вже через п’ять хвилин потягнув дівчину танцювати.
Бал пройшов чудово. Нові відчуття, які з’явились, коли я побачив Анджеліну на сходах, робили вечір узагалі прекрасним. Ми танцювали тільки одне з одним. Якийсь хлопець з Дурмстренгу запросив мою подругу на танець, але вона відмовила, сказавши, що втомлена. Щоправда, через п’ять хвилин вона все-таки танцювала, але вже зі мною.
Коли була третя ночі і зал майже повністю опустів, Анджеліна сказала, що хоче спати. Я пішов її проводжати.
Ми мовчки йшли коридорами замку. Я ніс в руках її мантію і постійно зиркав на свою супутницю, що крокувала трошки попереду. Її волосся дещо розтріпалось і вона одним впевненим рухом забрала його на праве плече. Я дивився на сріблясту тканину, що обтягувала тендітну фігурку, на тонку шлейку на голому плечі і відчував, що нічого не хочу зараз більше, ніж вічність іти цими коридорами і так дивитись на неї. Але навіть більше цього я мріяв зараз поцілувати це ніжне плече.
Думаю, Анджеліна відчула мій погляд, бо раптом зупинилась. До вітальні залишався один поворот.
- Красивий вечір, правда? – тихо запитала вона. Я зупинився просто на нею і щось незрозуміло пробурмотів у відповідь. Пройшло кілька секунд і я легенько торкнувся плеча дівчини рукою, розвертаючи її до себе.
- Я дуже зіпсую його, якщо зараз тебе поцілую? – запитав я.
Анджеліна уважно подивилась на мене, а тоді стенула плечима.
- Думаю, можна ризикнути, - посміхнулась дівчина і вказала пальчиком на свою щоку.
Поделиться32011-02-12 11:45:10
Розділ 2
По-справжньому (тобто не в щоку), я поцілував її через тиждень. Після балу Анджеліна вела себе, як звичайно і я вже навіть став сумніватись, чи подобаюсь я їй, чи ні. Коли пройшло сім днів непевності, я все-таки зважився і запропонував дівчині прогулятись. Вона погодилась.
Не знаю, чому, але навіть коли ми стали зустрічатись, мене не покидало відчуття, що я захоплений нею більше, ніж вона мною. Джордж, який, як відомо, розумів мене краще за всіх, сказав, що це нормально, коли дівчина на шию не кидається – це значить, що вона серйозна. І взагалі, я занадто мало добивався її, щоб вона от так зразу закохалась в мене до нестями. А ще брат сказав, щоб я подумав над тим, як би я відносився до Анджеліни, якби це все вона перша почала. А так у нас є непоганий шанс на те, що наші відносини триватимуть більш-менш довго – відчуття непередбачуваності провокуватиме мене максимально тонко відноситись до Анджеліни. Не знаю, звідки в мого брата взялись навики психолога – але, хочу сказати, вони виявились досить корисними для мене.
Ще зауважу, що я був трохи здивований спокійною реакцією Джорджа на мою закоханість. Мабуть, він розумів, що хтось із нас, закохавшись, впустить до нашого світу когось іще, і інший мусить прийняти це як належне – не залишатись же нам, справді, холостяками на все життя.
Ми з Анджеліною зустрічались уже досить довго, коли у нас сталась перша серйозна сварка – через дрібничку. Я весь час жартував. І навіть майже завжди вдало. От і дожартувався – сказав, що улюблений гравець Анджеліни – квідичист Джон Террі, - більше схожий на п’яну рибку. ніж на спортсмена. Анджеліна з самого ранку була не в настрої. А тут просто вибухнула – крикнула, що я не поважаю її інтереси і зникла у своїй спальні. Думаю, потім вона шкодувала, що так зреагувала. Не знаю. Але мені було трохи соромно. Через день ми помирились.
Так я вчився жартувати в тему. Так вона вчилась звикати, що я не завжди жартую смішно…
Думаю, Анджеліна стала ставитись до мене найкраще після закінчення Турніру. Смерть Седрика Дігорі вразила всіх нас, а ще Дамблдор і Гаррі стверджували, що Волдеморт повернувся. Бойовий дух, властивий грифіндорцям, на деякий час принишк. Анджеліна ходила незвично тиха і засмучена. А от у мене звідкись узялись сили підтримувати її, причому без дурних жартів і магії. Я просто навчився вислуховувати її, говорити з нею. Ми не розмовляли про початок війни, ми розмовляли про все. В останній день перед канікулами ми лежали в тіні величезного дуба на березі гогворстського озера.
- Шкода, що в наступному році на буде балу, - раптом сказала Анджеліна. Ми не згадували бал ще з зими, мабуть.
- А як на мене, то не шкода, - відповів я.
Анджеліна припіднялась, спершись на лікоть.
- Чому?
- Все найчарівніше, що міг дати мені цей бал, сталось.
- Так? І що ж це?
- Ти.
Я торкнувся її уст своїми, а тоді відсторонився і уважно подивився на дівчину.
- Знаєш, а ти правий, - посміхнулась Анджеліна і сама поцілувала мене.
А на наступний день ми роз’їхались по домівках. Я не наважувався запросити її до себе або сам приїхати з візитом, хоча вона й запрошувала. Чарівний світ завмер, передчуваючи небезпеку. А наша сім’я, як люди найбільш віддані Дамблдору і Гаррі Поттеру, виявилась під особливим наглядом Міністерства. Я не хотів, щоб Анджеліна була втягнута в це.
Сподіваюсь, вона мене зрозуміла.
Найцікавішим в наступному навчальному році було не те, як ми приколювались з Амбридж, ні. І навіть Армія Дамблдора уступала по важливості тому факту, що моя дівчина стала моїм КАПІТАНОМ по квідичу.
Маю сказати, я був в захваті – Анджеліна зажди була відповідальною і серйозною, але тут перевершила саму себе. Ми повертались з тренувань виснажені, але задоволені. Я не хвилювався з того приводу, що вона – головна. Адже це – лише квідич.
Пошляк Джордж якось запитав:
- Подобається, коли дівчина зверху?
Можна було відповісти щось гупермудре, але я лише посміхнувся.
Квідич закінчився, коли Амбридж поперла мене, Джорджа і Гаррі з команди. Аджеліна лютувала, хоча й розуміла нас. Глибоко в душі…
А тоді ми з Джорджем покинули Гогвортс і я не бачив свою кохану аж до літа.
Я сумував. Сумував, але нічого не міг зробити – ми й так дуже ризикували, розвішуючи провокаційні плакати на стінах нашого магазину, адже Волдеморт міг будь-якої миті розізлитись і прикрити Візлівську лавочку, разом з нами самими, до речі. Тому я знову, як і минулого літа, не шукав зустрічей з Анджеліною. Одна справа зустрічатись в школі, і зовсім інша – поза нею.
Але Анджеліна сама знайшла мене. Через тиждень після закінчення навчання вона прийшла у «Відьмацькі Витівки Візлів». І заявила, що їй пофіг, що ми в небезпеці. Сказала, що зараз усі нормальні чаклуни в небезпеці, і що, якщо я знову намагатимусь вберегти її життя, тупо відшиваючи її, то вона мене зачарує. Адже вона вже повнолітня.
Мушу визнати, розлючені дівчата вміють переконувати.
Ми бачились тепер значно частіше. Анджеліна пов’язала своє майбутнє з відичем, чого і слід було очікувати. Я зустрічав її після тренувань. Вона проводила вихідні у нас в магазині. Я дарував їй квіти, вона мені – ніжні усмішки.
Я не чекав від себе, що так сильно закохаюсь. Коли я був поряд з нею, мені хотілось літати. Для мене була цінною кожна мить, проведена з НЕЮ.
- Знаєш, милий, ти останнім часом ніби став дорослішим, - сказала мені якось мама. Звісно, подорослішав. Любов робить нас старшими. І розумнішими.
Поделиться42011-02-12 11:46:42
Розділ 3
Не буду описувати кожен день, проведений разом з Анджеліною. Цеза надто особисте. Та й усі ці дні стали для мене суцільною світлою смугою – ніби довжиною у вічність.
І коли до мене летів зелений промінь, запущений якимсь Смертежером, я згадував смак її губ, блиск її очей. Кажуть, перед смертю перед очима проноситься все життя. Переді мною пронеслись спогади нашого з Джорджем дитинства і нашої юності з Анджеліно. Тому, що ВОНИ були моїм ЖИТТЯМ. Вони були ЗМІСТОМ мого існування.
А тоді в напівзруйнованому коридорі Гогвортсу моє життя обірвалось.
2 травня 1998 я помер.
Я кудись летів. Не думаю, що це був тунель, в кінці якого сяяло світло. Бо в тунелю є стіни, а тут їх не було. Тільки невагома і зігріваюча душу радість.
Я бачив своє тіло на підлозі коридору і волаючих щось Персі, Рона, Гаррі і Герміону, що метушились біля мене. Персі притискав моє тіло до грудей, і плакав. І хрипів уже, але не міг нічого вдіяти. Я бачив їх, але все більш віддалених, змазаних. Я тягнувся догори, подалі від понищеного заклинаннями замку, подалі від криків, подалі від війни. Я не мав тіла, я складався зі світла.
Я самому собі здавався світловою кулею. Я бачив все довкола – у мене не було очей, і тому було видно одночасно те, що вгорі, і те, що внизу. Не можу пояснити вам свій стан, адже ви живі. Але це було незвичним і прекрасним.
Раптом знизу я почув такий крик, що, якби я мав волосся на голові, воно встало б дибки. Мій політ зупинився і я звернув свій погляд донизу. Я побачив Великий Зал, де на підлозі лежали тіла мертвих. Біля мого зібралась ціла юрба. Мама ридала, притулившись до батькового плеча. Але не її крик я чув, ні.
Анджеліна вже не кричала – не могла, вона тільки рвала на собі волосся і чіплялась за моє мертве тіло. Поряд без руху сидів Джордж, сльози котились по його обличчю. Дивно, я вперше бачив, щоб мій брат плакав. Підбігла Герміона, стала заспокоювати Анджеліну, намагаючись відтягти її від мого тіла. А я, ідіот, ще думав, що вона кохає мене менше, ніж я її!
Якби у мене було серце, воно розірвалось би від туги. Але замість цього сум заполонив усе моє єство. Любі мої, не ридайте за мною так! Не треба! Якби я міг, я дав би вам вісточку, що мені добре.
Але я не міг… Я був мертвим.
Я чув про те, що душі чарівників, які боялись смерті, залишаються на землі у вигляді привидів – як Майже- Безголовий-Нік, наприклад.
Проте я не боявся смерті. Мабуть, тому і не став привидом. Не страх, а любов тримала мене на землі. Я був поряд з рідними, коли битва продовжилась. Я бачив перемогу Гаррі Поттера. Я був поряд з Джорджем і Анджеліною весь цей час. Але вони не бачили мене. Бо я не повернувся повністю. Може, я й хотів би цього. Але я просто НЕ МІГ.
Мабуть, я плакав би, як Джордж, від нестачі сил і відчуття пустоти, але виходило – у мене не було очей, які могли б плакати.
Я втратив життя. Я втратив тіло. Я міг піти в ту манливу радість нагорі, але я не хотів залишати своїх рідних в горі. Я залишився, щоб бути поряд з ними.
Поделиться52011-02-12 11:48:23
Розділ 4
Чесно, я, мабуть, зробив неправильно. Я міг спостерігати. але не міг допомогти.
Мама й тато наче закам’яніли. Вони на автоматі робили те, що треба було робити. Але коли залишались на самоті, то могли годинами сидіти без руху кудись у простір. Джіні й брати були не кращими за них. Я не буду описувати вам горе сім’ї, яка втратила близьку людину. Я хочу описати вам горе коханої. Яка втратила мене.
Пройшов десь місяць від дня моєї смерті, і Джорджу довелось знову відчинити магазин – сім’ї потрібні були гроші. А ще через тиждень туди прийшла Анджеліна. Раніше вона приходила до мене. Тепер прийшла до мого брата.
Дівчина зупинилась біля прилавка, за яким понурий, блідий Джордж розставляв якісь баночки.
- Привіт.
- Привіт.
У них були пусті, бездушні голоси.
- Як справи? – запитала Анджеліна, дивлячись кудись вбік.
- Нормально, - відповів Джордж. – А в тебе?
- Хреново.
Брат невесело посміхнувся.
- В мене теж, якщо чесно.
- Я весь час згадую його, - сказала, трішки зам’явшись, Анджеліна.
- Я теж. Постійно здається, щось он він зараз в магазин зайде… Або сову пришле. Чорт, як же я чекаю на цю сову! Розумію, що не пришле, а чекаю! – мій брат закрив обличчя руками. Поодинокі покупці здивовано озирнулись на нього. Якби я міг, поплескав би його по плечу. Але я не міг.
Раніше Анджеліну і Джорджа пов’язував я. Тобто вони бачились інколи, але тільки завдяки мені. Тепер їх пов’язувала пам’ять про мене. Я був навіть трохи радий тому, що вони підтримували одне одного. Джордж допомагав їй по господарству – Анджеліна тепер мешкала с своєму особистому будиночку в околицях Лондона, так як після моєї смерті вона не захотіла жити з батьками. Гроші на купівлю дівчина позичила в Гаррі. Вона шукала самотності. А Джорджа кликала, якщо треба було щось погладити, чи ще щось таке – моя дівчинка так і не навчилась гарно володіти господарськими заклинаннями. Джордж був не проти допомогти – він тепер найкраще розумів Анджеліну. Вони стали разом гуляти. І завжди згадували мене.
Проте вся моя радість зникла десь за півроку, коли я зрозумів, що їх дружба змінюється.
Ми з Джорджем були, як дві краплини води. Інтереси в нас також співпадали. Відповідно і дівчата нам подобались схожі. До Анджеліни він не відносився так, як я, та й ніколи не завдав би мені болю, закохавшись в неї. Але я помер.
Анджеліна запросила його до себе на вечерю – вона часто так робила, в цьому не було нічого поганого. Вони трохи випили, а тоді сіли дивитись телевізор.
Не передам в деталях їх розмову, але це і не потрібно.
Вже збираючись іти, Джордж раптом поцілував Анджеліну. Несподівано – і для мене, і для неї. Мій брат, схоже, зрозумів, що зробив, тільки коли відсторонився. Сказав «пробач» і пішов.
Сказати, що мені було боляче, значить, не сказати нічого. Боляче від того, що зробив Джордж. Але ще більше боліло від того, що Анджеліна не відштовхнула його. Отже, вона була не проти.
Чомусь мені не прийшло в голову, що дівчина просто не зорієнтувалась вчасно.
Анджеліна проплакала всю ніч. А наступного дня надіслала сову на роботу, і знову плакала. А ввечері Джордж прислав лист з вибаченнями. Анджеліна не відповіла йому.
Але вони помирились – через тиждень. Джордж повторно вибачився, сказавши, що таке не повториться.
Поделиться62011-02-12 11:49:41
Розділ 5
Але воно повторилось – тільки тепер Анджеліна поцілувала його. Це сталось через два місяці після першого разу. Через два дні до неї прийшла Джіні. Моя кохана, мабуть, була у відчаї від власних дій і тому все розповіла подрузі.
- Розумієш, я дивлюсь на Джорджа, а бачу Фреда. Я цілую одного, а згадую смак губ його брата! Мені він сниться! Мені здається, я збожеволіла… Я їх усмішки порівнюю, очі… я так скучаю!.. – Анджеліна почала плакати. – Я не хочу забувати Фреда, не хочу і не зможу! Він… Єдина людина, що подарувала мені стільки радості… А тепер я зраджую його…
Джіні уважно подивилась на неї.
- Єдине, що я можу тобі порадити: слухай, що підказує тобі серце. Навряд чи Фред колись перестане стояти мід тобою і Джорджем. Але, якщо ти полюбиш Джорджа, то, думаю, Фред пробачить тобі… Але я хочу запитати…
Джіні раптом зніяковіла.
- Ти спала з Фрейдом? Якщо так, то навряд чи у вас з Джорджем щось вийде…
Анджеліна тільки похитала головою. Не спала.
Ні, не спала, бо ми це обговорювали і вона сказала, що не хоче до весілля. Сказала, що, мабуть, вона консервативна, але яка вже є. Я не наполягав – я був закоханий. І я цінував її вибір.
Та тільки весілля в цього в нас не буде. Ніколи.
Я бачив, що Анджеліна страждає. Я бачив, що страждає мій брат. Але не міг їх пробачити.
Розумів, що це бездушно, що вони живі, що вони заслужили на щастя, але не міг змиритися з цим.
Анджеліна багато разів гримала дверима перед носом Джорджа. Джордж багато разів ішов геть, поцілувавши її просто як уперше. Але їх тягнуло одне до одного. Це розуміли вони. Це розумів я.
Одного разу, коли пройшов рік з моєї смерті, Анджеліна прийшла додому засмучена. Просипала на стіл муку.
А тоді сповзла по стіні, ридаючи.
Раптом я відчув, що наближається біда. Так і було – дівчина підвелась, висунула шухляду і почала вибирати ніж, який гостріший. Я зрозумів, що вона зараз зробить. Вона вирішила накласти на себе руки.
- Пробач, Джордж. Я не можу так. Я кохаю і тебе, і Фреда. Життя стало нестерпним.
Дівчина замахнулась ножем над рукою.
Я запанікував. Як подати їй знак? Як? Як?..
- Фред, милий, я іду до тебе.
Я глянув угору. Будь ласка, Господи! Допоможи!
Раптом, наче вихор, думка: мука.
Несподівано я зрозумів, що у мене з’явилось тіло – прозора копія того, що було раніше, проте Анджеліна і далі не бачила мене. Я кинувся до столу і провів рукою по розсипаній муці. З’явилась лінія – ура!
Анджеліна впустила ніж, коли на муці самі по собі з’явились слова:
«Не треба».
Ти пішла зі мною на бал. Але з Джорджем ти підеш по життю. Тільки зараз до мене дійшло, що так буде краще. Наче в книзі – там завжди герої роблять як найкраще. Ну і нехай. Буду героєм, хоч і після смерті. Так треба. Я відпускаю тебе.
Очі дівчини раптом розширились від шоку, вона подивилась просто на мене. Вона мене побачила.
– Фред?..
По-дурному так. Я хотів сказати так багато, а вийшло тільки:
- Привіт.
Анджеліна схопилась за серце, і я навіть злякався, що вона зараз втратить свідомість. Але дівчина лише вчепилась в край столу, щоб втримати рівновагу, і тихо запитала:
- Ти повернувся?
Я кивнув.
- Тобто, ти тепер – привид. Так? Завжди будеш тут, як Майже-Безголовий-Нік?
- Не думаю. Я ненадовго, - я посміхнувся. – Просто скучив. Та й узагалі, мені здається, ти тут вирішила дурниць наробити…
Я кивнув у бік підлоги, де лежав ніж.
- Припухла, так?
- Я хотіла до тебе. – просто відповіла Анджеліна.
Я зітхнув.
- Пообіцяй мені, що більше ніколи такого не зробиш! Самогубці і герої війни в одному чані не варяться…
Анджеліна ковтнула слинку, а тоді стала нервово смикати рукав блузки.
- Ти злишся? Ти ж бачив усе, що відбувалось, так?
Я кивнув.
- Спершу злився. Але потім зрозумів, що це тупо. Ви ж живі люди, врешті-решт! Ви любите, відчуваєте… Та й до того ж, я тут подумав – якби я й хотів, щоб ти вийшла за когось заміж, то тільки за Джорджа. Він єдиний зможе розуміти тебе так, як я колись розумів. Адже він мій брат.
- А ти… тобто я…
- Анджеліно, сонечко, я ніколи й нікого не кохав сильніше, ніж тебе. Я хочу, щоб ти була щаслива.
Анджеліна заплакала. Я шкодував, що не можу обійняти її – боявся виявитись холодним, як інші привиди.
Тут раптом почувся звук дверей, що відчиняються.
- Це Джордж, - прошепотіла Анджеліна.
- Ти що, не зачиняєш двері?
Дівчина посміхнулась.
- Ти ж був тут увесь час – міг би і звернути увагу…
- Анджеліно, ти з кимсь розмовляєш? – донісся з коридору голос мого брата.
- Так, Джордж… Думаю, тобі краще увійти, - невпевнено покликала його Анджеліна. Поки мій брат ішов до нас, я раптом відчув тепло в грудях, а ще якась невидима сила легенько торкнулась мого плеча.
Тобі пора, Фред Візлі.
- Одну хвилинку, - прошепотів я. Анджеліна нерозуміюче зиркнула на мене, але не встигла нічого запитати.
До кухні увійшов Джордж.
На обличчі мого брата відобразилась така буря емоцій, що я навіть не берусь її описувати.
- Фред?..
- Привт, брате.
- Ти – привид?
- Здався вам цей привид… - буркнув я. Тепло в грудях стало відчутнішим. – В мене залишилось дуже мало часу.
- Ти злишся?
- Навпаки: зараз я радий за вас.
Фред і Анджеліна перезирнулись.
Двадцять секунд, Фред Візлі!
- Знаєте, я ніколи не хотів здаватись занадто великим прихильником мелодрам і романтичних фігнюшок, але, мабуть, доведеться.
Я взяв Анджеліну за руку (дівчина здригнулась – значить, я все-таки холодний) і вклав її в руку брата.
- Бережіть одне одного, окей?
Я обійняв брата і легенько торкнувся губами чола Анджеліни. Тоді відійшов на кілька кроків.
- Всій сім’ї і Поттеру – привіт, - підморгнув я. – До нешвидкої зустрічі!
Тепло поширилось до кінчиків пальців. Тіло стало втрачати матеріальність і обриси.
Ти правильно вчинив, Фред Візлі. Молодець.
Дякую.
Я зник з кухні, де стояли мій брат з коханою, а на столі було розсипано муку. Я не бачив більше гарного затишного будиночка, не чув шуму машин за вікном. Я торжествував. Мене наповнила така радість, яку не змогло б умістити в себе моє земне тіло.
Я зрозумів істину: не треба боятися смерті. Треба всього лише жити так, щоб помирати було не соромно.
Треба любити життя. Цінувати кожну мить.
Звісно, я буду згадувати минуле. Я буду іноді поглядати на те, як поживають близькі мені люди. Я побачу народження племінничків. Я побачу плачучого від радості Джорджа з маленьким Фредом на руках.
Але все це потім. А зараз треба освоюватися на новому місці.
Люблячий вас, Фред Візлі.
Поделиться72011-02-12 18:59:47
бліііін, як же гарно... особливо кінець...)
Поделиться82011-02-12 23:23:46
Дякую, Юль=))
На жаль, українською воно вийшло трохи гірше, ніж російською(
але я старалась))
Поделиться92011-02-12 23:41:10
Jazja
та ні, класно) ти молодчина)